COPD

Wat is het zorgpad COPD?

COPD is een verzamelnaam voor twee ernstige longziekten (emfyseem en bronchitis) die leiden tot aanhoudende en toenemende klachten, zoals hoesten, slijm opgeven en kortademigheid.

Door de kortademigheid kunnen COPD-patiënten minder bewegen en het zuurstofgebrek maakt het óók moeilijker om voedingsstoffen te verteren.

COPD-patiënten zijn over het algemeen veel vatbaarder voor virussen en bacteriën en hebben daardoor vaker last van ontstekingen van de luchtwegen. Dat veroorzaakt (weer) meer schade aan de luchtwegen waardoor de kortademigheid ernstiger wordt, de conditie afneemt en de kwaliteit van leven vermindert.

De oorzaak van COPD

De chronische ontstekingen die bij COPD-patiënten aan de longen ontstaan, zijn vaak het gevolg van roken. Maar ook een erfelijke ziekte of slecht behandelde astma kan een veroorzaker zijn van COPD.

Genezen van COPD

Genezen van COPD is helaas nog niet mogelijk. Het verloop van deze ziekte is wel positief te beïnvloeden met de juiste behandeling en leefstijlaanpassingen.

COPD-carrousel in GC Levinas

In samenwerking met de afdeling Longziekten van het Havenziekenhuis (2e lijn) wil het gezondheidscentrum Levinas (1e lijn) graag de behandeling van COPD verbeteren. Daarom ontvangt u van ons een uitnodiging voor ‘een carrousel- spreekuur’. Dat wil zeggen een spreekuur in Levinas, waarin u achter elkaar uw belangrijkste zorgverleners spreekt: de praktijkondersteuner, de diëtiste, de fysiotherapeut, de apotheker en als laatste de huisarts. Dit heeft voor u als voordeel dat u in één dagdeel alle zorgverleners ziet en alle relevante zorg, zorgaanpassingen en zorginformatie ontvangt.

Dankzij deze bundeling van krachten is het mogelijk om de problemen van het leven met COPD op een nieuwe manier aan te pakken. U kunt rekenen op:

  • Goede voorlichting

  • Een meting van uw lichamelijke conditie gevolgd door gerichte adviezen om die te verbeteren

  • Voorlichting over de inname van de juiste medicijnen in de juiste vorm

Wij vinden het belangrijk om u te betrekken bij de COPD- behandeling, zodat u zelf inzicht ín en invloed óp uw conditie krijgt.

Zorg dat u er lucht van krijgt!

Bijna één miljoen mensen in Nederland heeft astma of COPD. De meesten van hen gebruiken dagelijks inhalatiemedicatie. Medicatie heeft het beste effect als deze op de juiste manier gebruikt wordt. Helaas gaat er in de praktijk nog veel mis.
Inhalatorgebruik.nl